miercuri, 9 iulie 2014

Exemple de proiecte (1)

Aşa cum am menţionat în postările anterioare, Scientix colectează şi distribuie informaţii despre proiecte  de educaţie ştiinţifică realizate în Europa, încheiate sau aflate în desfăşurare. Se acordă prioritate proiectelor finanţate de Comisia Europeană, dar şi alte proiecte finanţate din fonduri publicesunt acceptate, de asemenea. 
Proiectele acceptate pentru Scientix trebuie să furnizeze informaţii exacte cu privire la obiective, desfăşurare şi rezultate, şi de preferinţă, link-uri la rapoarte publice şi resursele dezvoltate în cadrul proiectului. Acestea sunt afişate pe portalul Scientix, atât în secţiunea de proiecte, cât şi în cea de resurse. Autorii proiectului sunt, de asemenea, invitaţi să promoveze evenimentele şi ştirile legate de proiect (de exemplu, noi publicaţii şi apeluri pentru contribuţii la conferinţe ), prin intermediul portalului Scientix. 

Exemple de proiectecare sunt incluse în portalul Scientix pot fi gasite în acest blog. Iata, deocamdară, două dintre ele.

Fibonacci: Diseminarea educaţiei matematice şi ştiinţifice bazată pe cercetare  din Europa 

Fibonacci este un proiect de trei ani finanţat prin al 7-lea program-cadru, care se concentrează pe proiectarea, testarea şi formalizarea un proces de diseminare a metodelor de predare şi învăţare a matematicii şi ştiinţelor bazate pe cercetare, în modurile care se potrivesc  cel mai bine contextului naţonal sau local. Diseminarea se realzează de către cadrele didactice, ca actori-cheie în procesul de îmbunătăţire a educaţie matematice şi ştiinţificăi, precum şi prin încurajarea cooperării între diverşi parteneri în educaţia formală şi informală. 
Fibonacci îşi propune, de asemenea, să pună în aplicare conceptele de învăţare bazată pe descoperire si învăţare bazată pe probleme inclusiv în perioada de formare a cadrelor didactice, precum şi crearea unei baze de date cu materiale inovatoare de predare şi  învăţare şi a unei platforme de comunicare. 
Fibonacci este coordonat de catre Ecole Normale Supérieure (Franța), împreună cu Universitatea din Bayreuth (Germania). Consorţiul include 25 de membri din 21 de ţări, cu sprijinul unor importante instituţii ştiinţifice, cum ar fi Academii de Ştiinţe. 
Publicaţiile de proiect disponibile prin intermediul portalului Scientix. oferă o imagine de ansamblu a principiilor abordării bazate pe cercetare în ştiinţele educaţiei, şi exemple de strategii pedagogice şi sugestii practice. 


PRIMAS: Promovarea investigaţiei în educaţia matematică şi  ştiinţifică din Europa 


Proiectul PRIMAS urmăreşte să sprijine cadrele didactice în dezvoltarea de abordari pedagogice care folosesc strategii de predare bazată pe cercetare în matematică şi disciplinele ştiinţifice, şi, astfel, să ofereelevilor o experienţă directă de cercetare în fascinanta lume a ştiinţei. Pentru a atinge aceste obiective, PRIMAS oferă materiale didactice, formarea cadrelor didactice şi alte modalităţi de sprijinire a profesorilor. În plus, proiectul oferă sprijin pentru un grup mai larg de părţi interesate prin organizarea de întâlniri de informare şi evenimente pentru părinţi, elevi şi factori de decizie.
PRIMAS este finanţat prin al 7-lea Program-cadru. Consorţiul proiectului include reprezentanţi provenind din paisprezece organizaţii din peste douăsprezece ţări europene şi este coordonat de către Pädagogische Hochschule Freiburg din Germania.
Puteţi accesa mai multe infomaşii si resurse dezvoltate de proiectul PRIMAS cu ajutorul link-ului de mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.