Mulţi profesori sunt reticenţi la ideea de a folosi noile tehnologii informaţionale şi media la clasă de teamă să nu se facă de râs în faţa elevilor pentru că nu ştiu să folosească respectivele echipamente.
Conform unui nou raport dat publicităţii de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), profesorii, părinţii şi angajatorii consideră oportună redactarea unui cadru pentru educaţia pentru alfabetizare media şi informaţională. În acest fel, alfabetizarea media şi informaţională ar putea fi integrată în programele şcolare, în activităţile de formare la locul de muncă şi în viaţa cotidiană online. Aceste eforturi nu trebuie să-i vizeze doar pe elevi, ci ar trebui să acorde atenţie şi activităţii de formare a profesorilor. Aceasta este şi raţiunea noului proiect coordonat de European Schoolnet, intitulat „MENtoring Technology-Enhanced Pedagogy” (MENTEP).
Raportul evidenţiază faptul că accesul la internet a crescut semnificativ, ajungând la peste 40% din populaţie. Cu toate acestea, peste jumătate din populaţia lumii este în continuare exclusă, femeile şi tinerele fiind în mod deosebit vulnerabile. Persoanele cu dizabilităţi sunt fie avantajate, fie dezavantajate de designul anumitor tehnologii sau de absenţa formării şi educaţiei adecvate.
În plus, raportul susţine eforturile continui de experimentare şi inovare a învăţământului online şi la distanţă, menite să autonomizeze cursanţii, de exemplu, cu resurse educaţionale deschise. Potrivit concluziilor raportului, accesul este esenţial dacă vrem să construim societăţi ale cunoaşterii cu adevărat incluzive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.