sâmbătă, 28 martie 2015

DE CE NU ALEG MAI MULTE FETE MATEMATICA ŞI ŞTIINŢA LA FACULTATE?

Ultimul număr al publicaţiei Indicatorii educaţiei sub lupă relevă în ce măsură s-a bucurat de succes demersul ţărilor OCDE de a atrage mai multe fete şi femei către studiile STEM.
„În ultimele decenii, s-au înregistrat progrese semnificative în direcţia creşterii nivelului de şcolarizare al femeilor, astfel că, în medie, femeile au acum un nivel de şcolarizare mai mare decât al bărbaţilor", subliniază Dirk Van Damme, din cadrul OECD, pe blogul său. Cu toate acestea, acest progres a afectat doar tangenţial inegalităţile dintre sexe în varii domenii de studiu.
Dirk Van Damme mai menţionează că „[…] între 2000 şi 2012, procentul de grade universitare acordat femeilor a crescut în aproape toate domeniile de studiu cu excepţia informaticii. Progresul realizat de femei s-a observat în toate domeniile de studiu, însă nu a modificat deloc şablonul participării femeilor. Domeniile STEM au atras, într-adevăr, mai multe femei, însă nu disproporţionat faţă de celelalte domenii."
Plecând de la un alt raport OCDE, Egalitatea sexelor în educaţie, Van Damme sugerează că problema rezidă în faptul că fetele nu au încredere în propria capacitate de a rezolva probleme de matematică şi ştiinţă şi, ca atare, sunt mult mai predispuse să dezvolte sentimente puternice de anxietate faţă de matematică.
„Predarea matematicii şi, într-o mai mică măsură, a ştiinţei pare să presupună un proces de selecţie negativă, bazat pe anxietate indusă. Acest proces este puternic influenţat de prejudecăţile de gen”, mai adaugă Van Damme.
Articolul integral poate fi citit pe blogul educationtoday.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.