CONCURSUL ESA DESPRE STELE: ESTE TIMPUL SĂ STRĂLUCIŢI
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) invită copiii de până în 12 ani să scrie o poveste despre stele.
Poveştile pot avea orice subiect, atât timp cât este legat de stele, şi pot fi redactate în orice limbă. Poveştile finalizate pot fi trimise prin e-mail, pe adresa kids (at) esa.int, până pe 31 martie 2015.
Primii zece câştigători vor primi câte o păpuşă Lottie, iar poveştile de pe primele trei locuri vor fi, de asemenea, publicate în mediul online.
Informaţii suplimentare găsiţi pe site-ul ESA Kids.
ERATOSTENE 2015: SĂ MĂSURĂM DIMENSIUNILE PĂMÂNTULUI CU AJUTORUL SOARELUI
Elevii de şcoală secundară din întreaga lume sunt invitaţi să participe la proiectul Eratostene şi să măsoare circumferinţa Pământului. Perioada de înscriere a şcolilor a început.
Măsurătorile vor avea loc între 14 şi 25 septembrie 2015 şi vor relua experimentele şi calculele făcute de grecul Eratostene în Antichitate, prima persoană care a măsurat circumferinţa Pământului.
Pentru a participa la proiect, profesorii trebuie să-şi înscrie şcoala prin intermediul formularului online până pe 1 septembrie 2015, după care să facă echipă cu o altă şcoală participantă.
Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, accesaţi site-ul Universităţii din Buenos Aires, Argentina, coordonatorul proiectului.
AŢI FOLOSIT VREODATĂ O CAMERĂ WEB DE LA BORDUL UNUI VEHICUL INTERPLANETAR?
În luna mai, „camera web" de la bordul Mars Express va primi, din partea publicului, solicitări pentru a surprinde imagini. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) invită şcolile, cluburile de ştiinţă şi grupurile de tineret să înainteze propuneri pentru una dintre cele opt ocazii de a vedea o altă planetă.
„Camera web marţiană” (Cameră de monitorizare vizuală - VMC), aflată la bordul sondei spaţiale Mars Express, aparţinând ESA, a oferit imagini unice de pe Marte, inclusiv câteva imagini cu planeta care nu pot fi obţinute de pe Pământ.
În mai, Marte va fi în conjuncţie solară, ceea ce înseamnă că semnalele radio directe dintre Pământ şi Mars Express vor fi perturbate de Soare. Ca urmare, echipamentele ştiinţifice profesionale de pe sondă vor fi oprite. Astfel, în premieră absolută, timp de trei zile, camera VMC va putea fi direcţionată spre orice obiectiv din aproape orice punct de pe orbita de 300 x 10 000 km.
ESA invită şcolile, cluburile de astronomie, centrele de ştiinţă şi alte organizaţii de tineret să propună obiective pentru camera VMC, care vor fi programate apoi sub forma unei campanii de observare ce se va desfăşura între 25 şi 27 mai.
Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, accesaţi site-ul ESA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.