sâmbătă, 28 martie 2015

DE CE NU ALEG MAI MULTE FETE MATEMATICA ŞI ŞTIINŢA LA FACULTATE?

Ultimul număr al publicaţiei Indicatorii educaţiei sub lupă relevă în ce măsură s-a bucurat de succes demersul ţărilor OCDE de a atrage mai multe fete şi femei către studiile STEM.
„În ultimele decenii, s-au înregistrat progrese semnificative în direcţia creşterii nivelului de şcolarizare al femeilor, astfel că, în medie, femeile au acum un nivel de şcolarizare mai mare decât al bărbaţilor", subliniază Dirk Van Damme, din cadrul OECD, pe blogul său. Cu toate acestea, acest progres a afectat doar tangenţial inegalităţile dintre sexe în varii domenii de studiu.
Dirk Van Damme mai menţionează că „[…] între 2000 şi 2012, procentul de grade universitare acordat femeilor a crescut în aproape toate domeniile de studiu cu excepţia informaticii. Progresul realizat de femei s-a observat în toate domeniile de studiu, însă nu a modificat deloc şablonul participării femeilor. Domeniile STEM au atras, într-adevăr, mai multe femei, însă nu disproporţionat faţă de celelalte domenii."
Plecând de la un alt raport OCDE, Egalitatea sexelor în educaţie, Van Damme sugerează că problema rezidă în faptul că fetele nu au încredere în propria capacitate de a rezolva probleme de matematică şi ştiinţă şi, ca atare, sunt mult mai predispuse să dezvolte sentimente puternice de anxietate faţă de matematică.
„Predarea matematicii şi, într-o mai mică măsură, a ştiinţei pare să presupună un proces de selecţie negativă, bazat pe anxietate indusă. Acest proces este puternic influenţat de prejudecăţile de gen”, mai adaugă Van Damme.
Articolul integral poate fi citit pe blogul educationtoday.

joi, 26 martie 2015

Trei invitatii

CONCURSUL ESA DESPRE STELE: ESTE TIMPUL SĂ STRĂLUCIŢI

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) invită copiii de până în 12 ani să scrie o poveste despre stele.
Poveştile pot avea orice subiect, atât timp cât este legat de stele, şi pot fi redactate în orice limbă. Poveştile finalizate pot fi trimise prin e-mail, pe adresa kids (at) esa.int, până pe 31 martie 2015.
Primii zece câştigători vor primi câte o păpuşă Lottie, iar poveştile de pe primele trei locuri vor fi, de asemenea, publicate în mediul online.
Informaţii suplimentare găsiţi pe site-ul ESA Kids.

ERATOSTENE 2015: SĂ MĂSURĂM DIMENSIUNILE PĂMÂNTULUI CU AJUTORUL SOARELUI

Elevii de şcoală secundară din întreaga lume sunt invitaţi să participe la proiectul Eratostene şi să măsoare circumferinţa Pământului. Perioada de înscriere a şcolilor a început.
Măsurătorile vor avea loc între 14 şi 25 septembrie 2015 şi vor relua experimentele şi calculele făcute de grecul Eratostene în Antichitate, prima persoană care a măsurat circumferinţa Pământului.
Pentru a participa la proiect, profesorii trebuie să-şi înscrie şcoala prin intermediul formularului online până pe 1 septembrie 2015, după care să facă echipă cu o altă şcoală participantă.
Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, accesaţi site-ul Universităţii din Buenos Aires, Argentina, coordonatorul proiectului.

AŢI FOLOSIT VREODATĂ O CAMERĂ WEB DE LA BORDUL UNUI VEHICUL INTERPLANETAR?

În luna mai, „camera web" de la bordul Mars Express va primi, din partea publicului, solicitări pentru a surprinde imagini. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) invită şcolile, cluburile de ştiinţă şi grupurile de tineret să înainteze propuneri pentru una dintre cele opt ocazii de a vedea o altă planetă.
„Camera web marţiană” (Cameră de monitorizare vizuală - VMC), aflată la bordul sondei spaţiale Mars Express, aparţinând ESA, a oferit imagini unice de pe Marte, inclusiv câteva imagini cu planeta care nu pot fi obţinute de pe Pământ.
În mai, Marte va fi în conjuncţie solară, ceea ce înseamnă că semnalele radio directe dintre Pământ şi Mars Express vor fi perturbate de Soare. Ca urmare, echipamentele ştiinţifice profesionale de pe sondă vor fi oprite. Astfel, în premieră absolută, timp de trei zile, camera VMC va putea fi direcţionată spre orice obiectiv din aproape orice punct de pe orbita de 300 x 10 000 km.
ESA invită şcolile, cluburile de astronomie, centrele de ştiinţă şi alte organizaţii de tineret să propună obiective pentru camera VMC, care vor fi programate apoi sub forma unei campanii de observare ce se va desfăşura între 25 şi 27 mai.
Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, accesaţi site-ul ESA.

luni, 23 martie 2015

ŞTIINŢA PREDĂRII: IDENTIFICAREA PROCESELOR CEREBRALE RESPONSABILE PENTRU ÎNŢELEGEREA ELEVILOR

Cercetătorii de la Royal Holloway, Universitatea din London, au identificat regiunile din creier responsabile cu descoperirea greşelilor din înţelegerea altor persoane, fenomen esenţial pentru a putea ghida învăţarea elevilor.
Într-un studiu publicat în Journal of Neuroscience, voluntarii au fost rugaţi să joace rolul unor profesori care observă reacţiile altor voluntari care joacă un joc pe calculator. Profesorii trebuiau să indice dacă deciziile luate de elevi în timpul jocului erau corecte sau nu. În tot acest timp, ei se aflau într-un scanner cu rezonanţă magnetică nucleară.
Potrivit rezultatelor, scannerul a evidenţiat că o regiune din creierul profesorilor, numită cortex cingular anterior, semnala cât de eronate erau percepţiile elevilor în timpul jocului. Concluziile oferă informaţii esenţiale despre procesele cerebrale care permit profesorilor să înţeleagă modul în care învaţă un elev.
Cercetătorii au mai descoperit şi alte regiuni ale lobului frontal care au jucat un rol important atunci când profesorii se gândeau la predicţiile elevilor sau monitorizau dacă aceştia au reacţionat corect sau nu.

marți, 17 martie 2015

Universitatea din București- Punct Național de Contact pentru Scientix în România

Începand cu acest an proiectul Scientix are un Punct Național de Contact (PNC) și în România, și anume Universitatea din  București prin Facultatea de Fizică și Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Grupul de lucru este  format din profesori și cercetători, având experiență din proiecte anterioare în organizarea de evenimente științifice și sesiuni de formare și  își propune să contribuie la crearea unei rețele de comunicare între diferitele categorii implicate în procesul educațional cum ar fi: profesori, cadre universitare, cercetători, factori de decizie,
mass media.
PNC are  responsabilitatea de a face cunoscuta platforma Scientix în România și de a organiza evenimente care să ofere posibilitatea de comunicare de către profesori a modalităților inovative de abordare a domeniului educației științifice. 

Detalii se gasesc pe paginile  de web si de facebook:
http://unibuc.ro/scientix/index.php
https://www.facebook.com/ScientixRo

joi, 12 martie 2015

ATELIERUL DE VARĂ ESA 2015: ÎNSCRIEŢI-VĂ ACUM!

Agenţia Spaţială Europeană invită profesorii de discipline STEM să se înscrie la atelierul său de vară 2015, care va avea loc în luna iulie, la Noordwijk, în Olanda. Termenul-limită de înscriere este vineri, 3 aprilie 2015.
Atelierul va avea loc în perioada 8 - 10 iulie 2015, la Centrul European pentru Tehnologii şi Cercetare Spaţială al ESA (ESTEC), din localitatea Noordwijk, Olanda. Atelierul se adresează profesorilor de discipline STEM din învăţământul primar şi secundar, care locuiesc şi activează în ţările membre sau colaboratoare ale ESA.
În programul atelierului figurează discursuri susţinute de experţi de marcă în ştiinţele spaţiale, precum şi sesiuni practice, în cadrul cărora se va exemplifica modul în care spaţiul poate contribui la predarea-învăţarea disciplinelor STEM.

miercuri, 4 martie 2015

AL TREILEA SEMINAR ONLINE SCIENTIX: METODE DE ÎMBUNĂTĂŢIRE A REZULTATELOR ELEVILOR LA EXAMENE

Vă invităm să vă înscrieţi la al treilea seminar online Scientix, axat pe metode de îmbunătăţire a rezultatelor elevilor la examenele susţinute la discipline STEM, seminar ce va avea loc pe 12 martie 2015, la ora 17.30 CET.
În cadrul seminarului, vor fi prezentate tehnici şi strategii pe care le puteţi folosi pentru a reduce nivelul de anxietate faţă de examene al elevilor dumneavoastră şi a îmbunătăţi rezultatele acestora la examene. Seminarul are la bază noi studii americane, care au demonstrat că aceste strategii îmbunătăţesc notele obţinute de elevi la examene cu 10-20%.
 Este cel de-al treilea din seria de seminarii online organizate de Scientix în 2015. Seminariile se adresează tuturor persoanelor interesate de predarea-învăţarea ştiinţelor. Fiecare seminar va aborda una sau mai multe teme STEM, precum calculul 1:1, învăţarea limbilor străine la orele de ştiinţă, STEM în clasele inferioare sau simulările ştiinţifice online, aferente IBSE.
Informaţii despre seminariile online viitoare găsiţi la adresa www.scientix.eu/web/guest/live/scientix-webinars.

duminică, 1 martie 2015

CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ „PERSPECTIVE NOI ÎN EDUCAŢIA ŞTIINŢIFICĂ"

Invităm specialiştii, profesorii, formatorii şi cercetătorii din domeniul educaţiei ştiinţifice la cea de-a patra ediţie a Conferinţei internaţionale „Perspective noi în educaţia ştiinţifică", conferinţă care va avea loc la Florenţa (Italia), în perioada 20-21 martie 2015.
Conferinţa se doreşte a fi şi o platformă de prezentare a rezultatelor obţinute în proiectele de educaţie ştiinţifică finanţate de Comisia Europeană şi alte entităţi. La ultima ediţie, au participat circa 150 de specialişti (reprezentând cu precădere universităţi şi centre de cercetare) din 45 de ţări.
Informaţii suplimentare despre conferinţă, inclusiv despre program şi modalitatea de înscriere, se găsesc pe site-ul conferinţei. Termenul-limită de înscriere este 16 martie 2015.

VIITORUL STEM: SERIA DE INTERVIURI SCIENTIX

Scientix lansează primul material dintr-o serie de interviuri video despre viitorul STEM. În acest prim videoclip, Ewald Breunesse, din partea Shell Nederland discută despre rolul pe care trebuie să-l joace industria în promovarea disciplinelor STEM în Europa şi prezintă modul în care industria poate sprijini profesorii de discipline STEM.
Seria de interviuri Scientix îşi propune să prezinte parteneri din sfera politicilor şi practicii STEM. Printre personalităţile intervievate se numără cercetători, profesori, factori de decizie din domeniul învăţământului şi promotori ai ştiinţelor. Aceştia îşi vor prezenta opiniile pe marginea problemelor şi oportunităţilor din domeniul predării-învăţării disciplinelor STEM.