luni, 18 februarie 2019

Studierea mamiferelor marine în cadrul disciplinelor STEM


Prof. Dorina Marin
Colegiul Național de Artă”Octav Băncilă” Iași

Marine Mammals este un proiect finanțat de Uniunea Europeană care stimulează interesul tinerilor în domeniul științelor naturale și previne deficitul de specialiști în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Nouă institute de cercetare științifică și educațională plus ONG-uri din Germania, Polonia, Suedia, Belgia și Danemarca și-au unit forțele pentru proiectul "Mamiferele marine" în septembrie 2016.
Unul dintre obiectivele acestui proiect vizează furnizarea de materiale didactice pentru profesori și elevi  de către o echipă internațională de experți formată din cercetători marini, cercetători educaționali și profesori. Materialele abordează subiecte științifice din temele de cercetare curente, precum și diferite metode de cercetare pentru studenți.
Adesea considerate ambasadori ai oceanelor, care sunt încă amenințați de impacturi antropice, cum ar fi poluarea fonică și zgomotul prezent în oceane, mamiferele marine au fost alese ca animale-cheie pentru acest proiect.
În perioada 23-25 martie 2018 am participat la un curs organizat în cadrul proiectului și desfășurat  în Danemarca, la Centrul de cercetare marină al Universității de Sud din Kerteminde. În timpul pregătirii cadrelor didactice am asistat la prezentarea unor materiale și experimente didactice inedite, în special cu privire la mamiferele marine și biologia marină, menite să stimuleze interesul elevilor în domeniul științelor naturale. Aceste materiale au fost dezvoltate prin programul Horizon 2020 finanțat de Uniunea Europeană și pot fi introduse în cadrul cursurilor de formare a cadrelor didactice și a elevilor din învățământul secundar.
Facilitarea înțelegerii și stimularea curiozității pentru subiectele și subiectele STEM pot fi susținute prin punerea la dispoziția profesorilor a tuturor materialelor pe platforma educațională SCIENTIX, asigurând accesul gratuit la toate acestea. În plus, cutiile de expediție dezvoltate în cadrul proiectului pot fi împrumutate pentru proiecte independente în școli. Acestea vor include instrumente și instrucțiuni pentru activități practice și vor fi însoțite de activități extracurriculare planificate, cum ar fi postere și podcasturi digitale, care vor fi dezvoltate suplimentar pentru a atrage curiozitatea elevilor pentru științele naturii.
Materialele teoretice și sugestiile practice pot fi descărcate de pe website-ul proiectului: https://marine-mammals.com/ .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.