sâmbătă, 3 februarie 2018

Programul educațional pilot Lunar Mission One

Obiectivul proiectului Lunar Mission One este de a crea o arhivă istorică a vieții pe Pământ la care să poată participa oricine!
Lunar Mission One (LM1) plănuiește să realizeze un proiect internațional, cu scopul de a trimite o sondă robotică, fără pilot, care să aselenizeze la Polul Sud al Lunii. Sonda va fora până la o adâncime de 20-100 metri pentru a colecta și analiza eșantioane de roci lunare vechi de 4,5 miliarde de ani. În plus, va evalua capacitatea Polului Sud de a găzdui o viitoare misiune permanentă, precum și de a analiza potențialul Lunii pentru observarea universului îndepărtat cu ajutorul radioastronomiei. Odată finalizat forajul, aceasta va plasa în puț o arhivă istorică a „Vieții pe Pământ”, sub forma unei capsule digitale a timpului, care va rezista un miliard de ani. Oricine își poate trimite propria „cutie cu amintiri digitale” în capsula în care se găsește arhiva principală. Misiunea este administrată comercial de o autoritate publică, în beneficiul unei fundații non-profit creată pentru a finanța științele și explorarea spațiului. Înainte de a începe realizarea tehnologiilor necesare misiunii, perfectarea aranjamentelor contractuale va dura trei ani. Misiunea este preconizată a avea loc în jurul anului 2024.


LM1 prevede un program educațional global, care să ofere copiilor nenumărate șanse de a participa la proiect. Înainte de toate, aceștia pot contribui, în mod gratuit, cu informații la arhiva „Viața pe Pământ”, informații variind de la date despre civilizația umană și istoria lumii și până la o bază de date despre viața biologică pe Pământ. Elevii vor putea descoperi și consemna informații din zona lor: cultura, istoria, geografia și fauna locală. De asemenea, vor putea să se familiarizeze și chiar să contribuie la aspectele științifice și tehnologice ale misiunii, cum ar fi, de exemplu, tehnologia arhivei, experimentele științifice ce vor fi desfășurate pe Lună și instrumentele ce vor fi transportate la bord, activitățile de robotică și foraj ale sondei, zborul spațial de la lansare până la aselenizarea cu precizie, viitorul explorărilor spațiale și viitorul omenirii și al planetei Pământ.
Pentru a se pregăti pentru programul educațional principal, LM1 intenționează să desfășoare un program pilot cu durata de trei ani. Programul vizează un număr restrâns de școli din fiecare areal cultural major al planetei, care vor avea rolul de a testa soluțiile ideale pentru curriculum-ul local. Ideile pot viza mai multe domenii, de la cultură la știință și tehnologie, fără limitări legate de vârstă sau de abilități. Fiecare școală pilot va avea ocazia de a contura programul educațional al LM1 în țara sa și de a-și implica elevii din stadiile incipiente ale proiectului. Cu acordul profesorilor, activitatea de la clasă poate figura în arhivă, fiind atribuită elevilor. Școlile pilot își pot folosi limba maternă, însă LM1 dorește cel puțin o școală din fiecare țară care să poată comunica în engleză cu școlile din celelalte țări și cu echipa care gestionează proiectul LM1.
LM1 este, fără îndoială, o modalitate extraordinară de a-i face pe elevii dumneavoastră părtași la cea mai mare aventură a umanității: explorarea spațiului. Demersul se concretizează pe elaborarea unei descrieri amănunțite a „Vieții pe Pământ”, în scopuri educative și de cercetare, în paralel cu dezvoltarea de cunoștințe și metode pentru explorarea Lunii și a planetelor din sistemul solar. Departe de a fi o fantezie sau o poveste SF, LM1 a reușit să strângă o sumă considerabilă de bani pentru atingerea acestui obiectiv și se bucură de sprijinul unor organizații profesionale de explorare a spațiului, a unor universități și instituții publice (vezi https://lunarmissionone.com/). Copiii de astăzi ar putea fi cercetătorii și inginerii spațiali de mâine. Persoanele care s-au implicat în proiect cred cu tărie că spațiul, ca temă de studiu, îi poate entuziasma pe elevii de orice vârstă, determinându-i să fie activi la ore. Aceștia consideră că, pe măsură ce se va dezvolta, în următorii zece ani, Lunar Mission One va fi unul dintre cele mai însuflețitoare proiecte educaționale la care pot participa elevii.
Avantajele practice ale statutului de școală pilot LM1 îi ajută pe profesori și elevi să participe la activități palpitante încă de la început. În mod concret, echipa proiectului LM1 lucrează deja la o serie de activități didactice pe care le-ar dori testate de către școlile pilot din întreaga lume, cum ar fi:
  • alcătuirea unui tablou al societății, începând de la nivelul comunității
  • descrierea naturii și a mediului înconjurător
  • știința și provocările aferente explorării sistemului solar.
Elevii au ocazia să contribuie la proiect și cu creații artistice, muzicale și sociale, ca o recunoaștere a creativității și inventivității rasei umane, sub toate formele sale. Și aceste contribuții și-ar putea găsi locul în arhiva „Viața pe Pământ”. Dacă această oportunitate v-a trezit interesul dumneavoastră și al școlii și considerați că va stimula curiozitatea elevilor, vă invităm să contactați echipa de proiect la adresa schools (at) lunarmissionone.com pentru a discuta pașii următori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.