miercuri, 29 aprilie 2015

Al cincilea eveniment dedicat colaborării între proiecte, Londra, aprilie 2015

     Al cincilea eveniment dedicat schimbului de experiență între proiecte a avut loc la Londra, în perioada 24- 26 aprilie, Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu proiectul TEMI și Universitatea Queen Mary din Londra, împreună cu Ciclul 3- Teachers' Panel Kick-off 2. Tema principală a fost Materiale create în proiecte: fișe de lucru, portaluri online, publicații și a reunit 17 reprezentanți a 11 proiecte științifice europene și naționale care au diseminat activitatea depusă, au discutat probleme comune și au început noi colaborări. Printre proiectele prezentate se află: TEMI, EU Space Awareness, KiiCS, Go-Lab, CyberMentor, SID, Xnergic,  SAILS, APQUA and TTTNet. 
      Rezultatele întâlnirii vor fi publicate în lunile ce vor veni, în următoarea lucrare apărută în Observatorul Scientix. 

miercuri, 22 aprilie 2015

Al şaptelea atelier de lucru al proiectelor de ştiinţe, în Laboratorul clasei viitorului de la Bruxelles

Scientix invită organizaţiile şi instituţiile să nominalizeze şi să trimită un profesor la atelierul de lucru al proiectelor de ştiinţe, care va avea loc în Laboratorul clasei viitorului, în perioada 19-21 iunie 2015, la Bruxelles.
 În Laboratorului clasei viitorului, aparţinând European Schoolnet, de la Bruxelles, participanţii vor fi informaţi despre diverse proiecte educaţionale STEM, despre activităţile, materialele şi rezultatele acestora.
Obiectivul atelierului este de a familiariza profesorii cu fenomenul de colaborare europeană în sfera disciplinelor STEM şi de a prezenta şi discuta diferite strategii de predare-învăţare a acestor discipline.
Participanţii la atelier vor fi selectaţi de „prietenii Scientix” – organizaţii active în domeniul educaţiei STEM (organizaţii de formare a cadrelor didactice, instituţii de cercetare în domeniul educaţiei ştiinţifice, asociaţii ale cadrelor didactice etc.) aprobate de Scientix. Dacă doriţi ca organizaţia dumneavoastră să figureze printre prietenii Scientix, vă puteţi depune candidatura exclusiv online, pe site-ul Scientix.
Scientix va acoperi cheltuielile zborurilor dus-întors până la Bruxelles, cazarea  timp de două nopţi, precum şi toate mesele de vineri seara până duminică la prânz, inclusiv, pentru cei selectați. Cheltuielile de transport locale, de la şi până la aeroport, precum şi asigurarea de călătorie cad în responsabilitatea participanţilor.

marți, 21 aprilie 2015

ESERO – BIROUL EUROPEAN DE RESURSE PENTRU EDUCAŢIA SPAŢIALĂ

Proiectul „Biroul european de resurse pentru educaţia spaţială (ESERO)" este principalul mijloc prin care ESA sprijină comunitatea învăţământului primar şi secundar din Europa.
ESERO apelează la teme spaţiale şi la fascinaţia autentică pe care o manifestă tinerii pentru spaţiu pentru a aprofunda gradul de alfabetizare şi competenţă al elevilor la disciplinele STEM. De asemenea, proiectul ESERO evidenţiază aplicaţiile acestora în domeniul spaţial şi aduce în atenţia publicului ţintă gama variată de cariere ce pot fi clădite în domeniul spaţial.
Utilizând contextul spaţial pentru a face predarea şi învăţarea disciplinelor STEM mai atractivă şi mai accesibilă, elevii se simt în largul lor în domeniile ştiinţifice. Activităţile ESERO contribuie la apropierea disciplinelor STEM de elevi, demolând falsa concepţie că ştiinţa este doar pentru genii. Spaţiul devine nu doar o sursă de inspiraţie şi visuri, ci şi o componentă a vieţii moderne.
Anual, ESERO organizează o serie de sesiuni de formare naţionale sau regionale, adresate profesorilor din învăţământul primar şi secundar. Aceste activităţi sunt oferite în colaborare cu parteneri naţionali activi în educaţia STEM. Acolo unde este posibil, cursurile de formare sunt acreditate, fiind incluse în programul de formare continuă.
ESERO foloseşte şi diseminează resurse didactice ESA/ESERO, despre spaţiu, existente şi proiectează altele noi, adaptate la programele naţionale. În măsura posibilităţilor, se folosesc date spaţiale şi metodologii ştiinţifice reale, beneficiind de sprijinul unor personalităţi precum specialişti în ştiinţe spaţiale sau chiar astronauţi.
Proiectul ESERO contribuie şi la sensibilizarea tinerilor cu privire la programul spaţial european şi la importanţa acestuia pentru societatea şi economia modernă.
Persoană de contact: ESERO, Email: education @ esa.int. 

duminică, 19 aprilie 2015

GTTP – PROGRAMUL DE FORMARE A CADRELOR DIDACTICE GALILEO

2009, Anul internaţional al astronomiei, a reprezentat rampa de lansare a Programului de formare a cadrelor didactice Galileo, GTTP, care foloseşte miracolul descoperirilor astronomice drept vector de optimizare a orelor de ştiinţă de pe întreg globul.
Reţeaua GTTP cuprinde astronomi, cadre didactice şi elevi din peste 100 de naţiuni. De fapt, unul dintre obstacolele-cheie în calea familiarizării elevilor cu cosmosul a fost lipsa profesorilor cu formaţia necesară pentru a înţelege şi folosi în mod adecvat resursele existente. Sesiunile GTTP caută să soluţioneze această problemă oferind profesorilor activităţi de formare vizând utilizarea eficientă a resurselor în programa şcolară de astronomie. De asemenea, GTTP sprijină demersurile profesorilor de a-şi îndruma pe elevi către o carieră în ştiinţă şi de a-i înzestra cu un nivel ridicat de cultură ştiinţifică.
Obiectivele programului de formare a cadrelor didactice Galileo sunt susţinute de ambasadorii şi reţelele de profesori Galileo. Ambasadorii Galileo sunt formatori oficiali sau neoficiali care au organizat cu succes un atelier GTTP pentru profesori. Profesorii Galileo sunt cadre didactice care folosesc cu succes resurse GTTP la clasă şi sunt capabili să formeze alţi profesori cu aceste metodologii.
În secţiunea de resurse al site-ului programului de formare Galileo, profesorii au la dispoziţie o gamă variată de materiale didactice. Materialele GTTP cuprind instrumente de formare online, ateliere de lucru şi kituri educaţionale. Un aspect captivant este faptul că profesorii pot accesa telescoape optice şi radio robotice, camere web, exerciţii de astronomie, resurse interdisciplinare, aplicaţii de procesare a imaginilor şi universuri digitale (planetarii online şi off-line).
În plus, graţie parteneriatului cu programul Inspiring Science Education, GTTP va crea o serie de activităţi de dezvoltare profesională menite să-i ajute pe profesori să se familiarizeze şi să creeze resurse de astronomie şi ştiinţe planetare. Profesorii sunt invitaţi să creeze materiale educaţionale – scenarii de învăţare – adaptate la nevoile propriilor elevi. Drept recompensă pentru eforturile lor, profesorii primesc o emblemă pe care o pot expune pe site-ul GTTP şi pe reţelele sociale.

INFORMAŢII DE BAZĂ

Persoană de contact:  The Galileo Teacher Training Programme, Email: info @ galileoteachers.org
Ţara:Albania, Andorra, Armenia, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, MONACO, Montenegro, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit
Coordonator:GTTP, The Galileo Teacher Training Programme,www.galileoteachers.org

SĂLILE DE CLASĂ BINE PROIECTATE POT STIMULA PROGRESUL ŞCOLAR ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR

Un nou raport al Universităţii din Salford, Marea Britanie, demonstrează că sălile de clasă bine proiectate, din învăţământul primar stimulează progresul şcolar al elevilor la discipline precum scriere, citire şi matematică.
Intitulat „Clasele inteligente”, raportul relevă modul în care caracteristici fizice ale sălile de clasă precum calitatea aerului, cromatica şi lumina pot contribui, împreună, la o creştere a performanţelor elevilor din învăţământul primar cu până la 16% într-un singur an.
Studiul a luat în consideraţie o gamă largă de factori senzoriali şi a folosit tehnici de modelare statistică pentru a izola efectele proiectării sălilor de clasă de influenţa altor factori precum elevii şi profesorii înşişi. Cercetarea a relevat că factorii ce vizau întreaga şcoală, precum culoarele de deplasare în şcoală sau facilităţile de joacă sau de specialitate nu au un rol semnificativ în comparaţie cu structura sălilor de clasă.
Cercetătorul principal, profesor universitar Peter Barrett, a declarat: „Studiul a identificat multe soluţii simple, rapide şi cu un raport optim preţ-calitate, cu ajutorul cărora profesorii îşi pot modifica sălile de clasă, astfel încât să contribuie la îmbunătăţirea performanţelor elevilor la scriere, citire şi matematică. Nu mă refer aici la investiţii de anvergură, realizate de şcoală sau de autorităţile locale, ci, din contră, la soluţii simple de folosire a sălilor de clasă şi la decizii documentate, luate în momentul construirii şcolilor.”
Informaţii suplimentare:www.salford.ac.uk/cleverclassrooms.

sâmbătă, 11 aprilie 2015

APEL PENTRU LUCRĂRI: CONFERINŢA „PREDAREA INOVATOARE A FIZICII"

Facultatea de Fizică a Universităţii Eötvös Loránd (ELTE) invită profesorii şi cercetătorii care predau fizica să trimită propuneri de lucrări pentru Conferinţa „Predarea inovatoare a fizicii", ce va avea loc în perioada 17-19 august 2015, la Budapesta, în Ungaria.
Tema conferinţei este „Noile medii şi metode de predare a fizicii”, fiind abordată o gamă variată de subiecte, precum metodele informale de predare a fizicii, inovaţia metodologică, multimedia şi TIC la orele de fizică sau predarea fizicii nucleare.
Conferinţa este organizată de către Universitatea Eötvös Loránd, în colaborare cu proiectul PARRISE.
Sursa: ELTE - Parrise, http://parrise.elte.hu/