„Chivotul interogării: Premiile tineretului european" este un proiect de cercetare şi dezvoltare, axat pe formarea profesorilor şi orientat pe sensibilizarea publicului ţintă, cu precădere a tinerilor de 7-18 ani, cu privire la inovarea şi cercetarea responsabile.
Proiectul „Chivotul interogării” este finanţat de Comisia Europeană şi cuprinde 13 parteneri din 12 ţări. Proiectul urmăreşte să sensibilizeze tineretul vizavi de inovarea şi cercetarea responsabile (RRI), punându-le la dispoziţia tinerilor europeni (7 -18 ani) un grupaj de activităţi atractive, bazate pe interogare. Aceste activităţi au ca scop consolidarea competenţelor de interogare, creşterea gradului de înţelegere asupra noţiunii de a face ştiinţă „adevărată” şi pregătirea tinerilor pentru asumarea unor diverse roluri în procesul european de inovare şi cercetare.
Activităţile bazate pe interogare, selectate cu atenţie, vor fi puse la dispoziţia publicului european prin intermediul unei platforme speciale, care reuneşte activităţi, elevi şi furnizori de educaţie (profesori, oameni de ştiinţă, studenţi, cercetători, formatori, curatori de muzee, centre ştiinţifice şi universităţi). Platforma va conecta mediile şi programele de educaţie formală cu centrele de ştiinţă şi cercetare, astfel încât generaţii diferite de oameni de ştiinţă să se poate întâlni. Proiectul contribuie la construirea unei societăţi competente în RRI şi comunicarea ştiinţifică adiacentă.
În cadrul proiectului, lansat în martie 2014, se preconizează că vor participa cel puţin 23.000 de elevi, 1.100 de profesori, 100 de studenţi la facultăţi cu profil ştiinţific şi pedagogic şi 50 de specialişti din universităţi, muzee şi centre de ştiinţă.
Proiectul „Chivotul interogării” este centrat pe două noţiuni interdependente: inovarea şi cercetarea responsabile (RRI) şi predarea ştiinţelor bazată pe interogare (IBSE). Proiectul îşi propune să-i sensibilizeze pe tineri cu privire la inovarea şi cercetarea responsabile (RRI), precum şi să edifice o societate responsabilă şi alfabetizată ştiinţific, prin intermediul predării ştiinţelor bazate pe interogare (IBSE). Inovarea şi cercetarea responsabile (RRI) sunt definite ca un proces în care actorii sociali şi inovatorii devin receptivi, reciproc, la perspectivele celeilalte părţi vizavi de acceptabilitatea etică, viabilitatea şi oportunitatea societală a procesului de inovare şi a produselor comerciale ale acestuia. Astfel de abordări pot micşora decalajul dintre comunitatea ştiinţifică şi societate.
Proiectul va concepe un cadru pedagogic care să promoveze receptarea RRI de către elevi şi să stimuleze gradul de înţelegere asupra noţiunii de ştiinţă „adevărată”. Proiectul va colecta activităţi şi medii de învăţare bazate pe interogare, aferente RRI, şi le va face disponibile pe platforma sa.
Rezultatele proiectului vor fi diseminate pe scară largă în şcoli, universităţi şi în societate, prin intermediul publicaţiilor ştiinţifice, al site-urilor cu acces gratuit, al prezentărilor etc.
Contribuţia oamenilor de ştiinţă la proiect se va concretiza prin participarea la o reţea de asistenţă, menită să-i ajute pe beneficiarii acesteia, recte pe profesori, să înţeleagă şi să folosească materialele RRI de pe platformă, precum şi să colaboreze eficient cu elevii.
Profesorii, principalii beneficiari ai proiectului, vor contribui la crearea unei noi generaţii de elevi, familiarizaţi cu practicile inovării şi cercetării responsabile. În mod concret, proiectul îşi propune următoarele:
- să creeze un cadru pedagogic care să-i motiveze pe copii şi care să poată fi implementat cu ajutorul profesorilor şi a celorlalţi membri ai comunităţii de asistenţă;
- să creeze instrumente de evaluare a competenţelor de interogare ale elevilor, pentru a asigura progres şi a le oferi elevilor un feedback adecvat asupra eforturilor depuse;
- să conceapă un sistem de recompensare a elevilor, care să-i motiveze să-şi îmbunătăţească performanţele şi care să le recunoască realizările;
- să conceapă îndrumare online, cu ajutorul cărora profesorii să-şi poate sprijini elevii în timpul activităţilor de interogare;
- să ofere profesorilor activităţi de formare faţă în faţă riguroasă, necesare sprijinirii eforturilor elevilor de participare la activităţile de proiect.
Profesorii beneficiază de asistenţa unei reţele de universităţi şi centre de ştiinţă, care îi va ajuta să conceapă activităţi de interogare şi să le implementeze în activitatea didactică.
Apelurile de participare, adresate şcolilor şi profesorilor, sunt publicate pe site-ul de proiect:http://www.arkofinquiry.eu/announcements
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.