joi, 2 octombrie 2014

STOCHASMOS

Pentru a analiza rolul pe care-l pot juca tehnologiile informaţiei în susţinerea competenţelor interogative ale elevilor, grupul de cercetare pe teme de învăţare a ştiinţelor al Universităţii din Cipru a conceput platforma Stochasmos, un mediu de învăţare online, cu instrumente de creare a materialelor didactice.
Stochasmos este conceput astfel încât să stimuleze gândirea elevilor prin intermediul unor analize autentice, folosind scenarii de învăţare deschise, bogate în date. În cadrul unei lecţii obişnuite desfăşurate pe Stochasmos, elevii lucrează în grupuri de câte doi sau trei la un scenariu atribuit de către profesor. Analiza este bazată pe date: acestea sunt prezentate în diferite forme, iar elevilor li se cere să le interpreteze, să le integreze şi să le explice.
Obiectivele Stochasmos sunt:
  • conceperea unui mediu de interogare online pentru învăţarea ştiinţelor, care să ofere elevilor date ştiinţifice autentice din surse diverse
  • proiectarea unui sistem online de asistenţă a procesului de reflecţie, integrat în mediul de interogare online
  • conceperea unui sistem de creare a mediilor de învăţare online, cu suport pentru reflecţie, destinat altor profesori sau creatori de materiale didactice
  • conceperea de materiale didactice, care descriu mediul de învăţare, activităţile şi obiectivele.
  • Structura mediului online Stochasmos cuprinde un mediu de învăţare, cu ajutorul căruia elevii pot colabora şi reflecta la procesul interogativ, precum şi un sistem de creaţie, pe care profesorii şi alţi creatori de materiale didactice îl pot folosi în cadrul propriilor medii de învăţare online, cu suport reflexiv integrat.
    Grupul „Învăţarea ştiinţelor” organizează ateliere şi conferinţe de formare, axate pe utilizarea platformei Stochasmos şi a modulelor de învăţare disponibile.
  • Stochasmos este atât o platformă de predare-învăţare, cât şi un instrument de cercetare: informaţiile adunate îi ajută pe cercetători să aprofundeze modul în care elevii învaţă, îşi îmbogăţesc bagajul de cunoştinţe şi îşi formează gândirea ştiinţifică. Printre obiectivele principale ale proiectului se numără:
    • analiza rolului sistemelor de suport reflexiv al interogării în conturarea gândirii ştiinţifice a elevilor de gimnaziu
    • analiza rolului aplicaţiilor online în construcţia de explicaţii bazate pe probe
    • conceperea de instrumente de evaluare a gândirii ştiinţifice a elevilor, cu precădere a explicaţiilor ştiinţifice, bazate pe probe
    • identificarea obstacolelor cu care se confruntă elevii în timpul investigării autonome a datelor ştiinţifice complexe pe Internet.

INFORMAŢII DE BAZĂ

Ţara:Grecia
Coordonator:University of Cyprus
Parteneri:
Program:national
Acronim proiect:
Grupuri ţintă:cercetători, elevi de ciclu secundar, profesori, profesori stagiari, altul
Temă:Ştiinţe aplicate
Persoană de contact:Simoni Angelides, simoni@netquest.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.