vineri, 17 octombrie 2014

LE-MATH: ÎNVĂȚAREA MATEMATICII PRIN NOI FACTORI DE COMUNICARE

Învățarea matematicii prin noi factori de comunicare, Le-MATH, este un proiect finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Comenius care ruleaza în perioada noiembrie 2012 - octombrie 2014.
Le-MATH este coordonat de Mathematical Society Cipru. Consorțiul proiectului reunește parteneri din universități, școli, asociații, fundații matematică, școli de teatru, școli de artă și întreprinderi. Le-MATH sprijină cooperarea europeană în școli în zona de competențe-cheie în matematică. Prin sporirea creativității și a inovării în rândul tinerilor, activitățile proiectului contribuie la realizarea obiectivelor de Educație și Formare 2020, cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale. Mai precis, Le-MATH contribuie la atingerea pragului de referință în reducerea procentului tinerilor in varsta de 15 ani cu un nivel redus al competențelor  de bază la matematică și științe la mai puțin de 15%.
Le-MATH are ca scop dezvoltarea de noi metodologii în procesul de învățare și predare a matematicii elevilor în vârstă de 9-18 ani. Aceste metodologii pot fi folosite în orice mediu școlar și au scopul de a face matematica mai atractivă pentru tineri, profesori și părinți. Mai mult decât atât, ele pot fi adaptate pentru a se potrivi altor discipline școlare și grupe de vârstă:
A. MATHeatre: predarea și învățarea matematicii prin activitati de teatru matematic.
B. MATH-Factor: predarea și învățarea matematicii prin activități de comunicare matematică.
Pe parcursul anului școlar 2014/2015, sunt organizate concursuri școlare europene  pentru MATHeatre și MATHFactor.
Rezultatele proiectului, inclusiv dezvoltarea de metodologii  și bune practici în Europa și în afara ei pot fi accesate în secțiunea corespunzătoare a site-ului proiectului Le-MATH.
Cercetările au arătat că experimentarea și explicarea matematică pot aduce însușirea și susținerea cunoștințelor  la 90%, spre deosebire de 10% obținut prin simpla lectură. 
Le-MATH propune două metode principale, MATHeatre și MATHFactor, care pot fi folosite ca instrumente de predare pentru cadrele didactice și instrumente de învățare pentru elevi, încurajându-i pe aceștia din urmă în a comunica matematic, printr-o nouă abordare. Instrumentele propuse de Le-Math sunt un ajutor pentru de cadrele didactice în instruirea elevilor privind modul de a explica teoreme matematice, metode sau aplicații unor non-experți. 
Cursuri de formare pentru cadrele didactice sunt organizate în anii 2014 și 2015, informațiile cu privire la datele și locațiile acestora pot fi găsite pe site-ul proiectului. 
Metoda A - MATHeatre propune materiale didactice și metodologii de predare a matematicii elevilor în vârstă 9-18 ani, folosind scenarii de teatru special concepute. Acestea includ linii directoare pentru profesori cu privire la modul de a proiecta și aplica scenarii de teatru matematic, cum să organizeze festivaluri de teatru sau concursuri. 
Metodologia este livrată sub forma unui curs de formare Comenius pentru profesori europeni cu elevi cu vârste cuprinse intre 9 și 18 ani. 
Metoda B - MATHFactor emulează tehnologii de comunicare larg răspândite în lumea de astăzi, aducând activități de comunicare în sala de clasă și folosindu-le ca metode și instrumente pentru implicarea activă a elevilor în procesul de învățare prin încurajarea acestora în a fi creativi. 
Două concursuri europene sunt organizate în anul școlar 2014-2015; finala internațională a acestora urmând a avea loc la Conferința EUROMATH 2015. 
Mai multe informații: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.