miercuri, 18 iunie 2014

De ce un portal pentru educaţia în domeniul ştiinţific?

Comisia Europeană a lansat în mai 2010 Scientix (www.scientix.eu), un portal web care are ca public ţintă profesorii, cercetatorii, factorii de decizie politică, părinţii şi orice alte persoane interesate în predarea şi învăţarea matematicii şi a disciplinelor ştiinţifice. Scientix oferă acces la materiale, rezultate de cercetare şi documente de politici educaţionale europene, la proiecte de educaţie în domeniul matematicii şi ştiinţelor finanţate de Uniunea Europeană şi de către diverse iniţiative naţionale. Platforma facilitează diseminarea regulată şi schimbul de ştiri, know-how şi  bune practici în educaţia ştiinţifică din întreaga Uniune Europeană. Scientix este operat de European Schoolnet (www.europeanschoolnet.org) în numele Comisiei Europene. European Schoolnet (EUN) este un factor cheie la nivelul UE în domeniul educaţiei, reprezentând o reţea din 31 de ministere ale educaţiei din statele membre ale UE şi dinafara acesteia. EUN oferă portaluri şi instrumente online pentru predare, învăţare şi colaborare şi are ca obiectiv a aduce o schimbare în şcoală prin intermediul utilizării noilor tehnologii.
Portalul este disponibil în opt limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, olandeză, română şi poloneză şi oferă acces la produsele şi rezultatele principalelor proiecte educaţionale europene cu conţinut de matematică şi ştiinţe finanţate de Uniunea Europeană.
Deşi fiecare stat membru UE este responsabil pentru organizarea şi conţinutul sistemului său de educaţie, există avantaje în conlucrarea pe probleme cum ar fi cele de educaţie în domeniul matematicii şi ştiinţei. Provocările legate de educaţia pentru ştiinţă şi tehnologie sunt comune şi urgente în toate ţările europene: învăţământul tradiţional a fost axat  în principal pe predare şi testare, pe dobândirea de cunoştinţe şi abilităţi, pentru un model de societate industrială care este în prezent în pe cale să dispară. Statele membre ale UE împărtăşesc nevoia urgentă de a se adresa lipsei de interes a tinerilor pentru ştiinţă şi tehnologie, nevoia de a atrage mai mulţi dintre aceştia către cariere ştiinţifice şi tehnologice şi pentru a asigura tuturor tinerilor însuşirea competenţelor şi cunoştinţelor necesare de către viitorii cetăţeni responsabili şi inovatori. Aceasta este, însă, o investiţie pe termen lung.
Schimbarea sistemelor educaţionale europene fragmentate şi greoaie necesită eforturi susţinute pe termen lung şi implicarea tuturor părţilor interesate la toate nivelurile: profesorii trebuie să fie pregătiţi şi sprijiniţi, factorii de decizie trebuie să definească şi să aplice modificări în programele de învăţământ, metodologiile şi practicile de evaluare, părinţii trebuie să înţeleagă şi să sprijine nevoia de schimbare, iar universităţile, mediul de afaceri, actorii implicaţi în educaţia informală şi societatea civilă trebuie să joace de asemenea un rol în scopul de a face educaţia ştiinţifică mai semnificativă şi legată de societate. Acest lucru înseamnă că este necesar un efort concertat din partea tuturor părţilor interesate. Scientix poate juca un rol important în sprijinirea acestor eforturi, deoarece ea construieşte puntea necesară între aceste părţi interesate, în scopul de a facilita dialogul şi schimbul de bune practici, orientări politice şi rezultate ale cercetării.
Accesul la portal este liber şi gratuit, astfel încât oricine este interesat în educaţia ştiinţifică în Europa se poate alătura comunităţii Scientix. Cea mai mare parte a conţinutului de pe portal este accesibilă pentru toţi utilizatorii, fără înregistrare. Cu toate acestea, după înregistrare, utilizatorii au posibilitatea de a accesa unele conţinut suplimentare, cum ar fi paginile lor personale, şi de a folosi servicii suplimentare, cum ar fi forumurile şi chatul, dar mai ales să solicite traduceri ale materialelor didactice existente. Toţi utilizatorii sunt încurajaţi să îşi exprime opinia cu privire la portal prin instrumentul de feedback, şi, astfel, să ia parte la dezvoltarea în continuare a portalului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.