luni, 12 decembrie 2016

Program: Curriculum pentru disciplina matematică în România

Programul, finanțat de Romanian-American Foundation, susține Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) în a construi expertiza necesară pentru a avea o contribuție relevantă la reformarea curriculară în educația pre-universitară.

  Context

Economia României are de rezolvat o problemă ce se adâncește în fiecare zi. În timp ce tehnologia și inovația devin tot mai importante pentru economie, performanța scăzută și dezinteresul elevilor față de matematică devin bariere din ce în ce mai mari către o viitoare carieră în acest domeniu.
Într-un sondaj realizat anul trecut, de către Consiliul Naţional al Elevilor, cu privire la diferite aspecte ale sistemului de învăţământ din România, reiese faptul că:
  • 78% dintre elevi nu consideră curriculumul corelat la așteptările, nevoile şi interesele lor
  • 60% consideră că, în forma actuală, curriculumul nu îi pregătește pentru piața muncii
  • 49% dintre elevi au considerat că în sistemul de învățământ preuniversitar nu le-au fost puse în valoare abilitățile și competențele
  • 34% consideră că doar o mică parte din ce au învățat la școală are utilitate practică.
 Concluziile acestui studiu arată şi faptul că, în cazul curriculumului școlar, problemele majore stau în aplicarea curriculumului și în modul de relaționare profesor-elev de la clasă mai mult decât într-o problemă relevată la nivel naţional. Rezultatele slabe și programele școlare învechite din educație au determinat Ministerul Educației să pornească, în 2015, un proces de reformare a curriculumului. Având în vedere rolul central al matematicii între disciplinele predate în școală, e de așteptat ca schimbările din matematică să dea tonul pentru multe alte discipline.


SSMR, astăzi cea mai importantă asociație profesională a profesorilor de matematică, este un partener important în procesul de consultare și reformare pornit de Ministerul Educației. Pentru a se asigura ca va avea o contribuție relevantă, SSMR a decis să își lărgescă expertiza și capacitatea în domeniul construcției de curriculum pre-universitar.
  
  Obiective
  • Iniţierea profesorilor de matematică din învățământul preuniversitar în bune practici privind educația matematică și reforma curriculară din alte țări
  • Facilitarea implicării profesorilor de matematică din învățământul preuniversitar în discuții și dezbateri privind educația matematică și curriculumul la matematică în România
  • Definirea unui document oficial de poziție a SSMR cu privire la principalele direcții de acțiune în educația matematică şi curriculum.
   Activităţi
    Activităţile au în vedere dezvoltarea de expertiză internă şi organizarea de discuţii deschise cu profesorii. În acest sens, a fost creat un grup de lucru care reuneşte 20 de profesori de matematică din învăţământul preuniversitar, 6 experţi în educaţie matematică şi alţi specialişti în educaţie.
    Pe durata proiectului vor fi organizate două ateliere de lucru şi două conferinţe, care au drept finalitate dezvoltarea unui document oficial de poziţie care să ilustreze o viziune integrată a grupului de lucru şi să conţină propuneri şi direcţii concrete cu un impact real şi efecte de îmbunătăţire a educaţiei matematice şi a curriculumului.
   Rezultate aşteptate
    Un document oficial care să cuprindă:
  • Un material documentat despre principalele domenii cheie din educația și curriculumul la matematică la nivel internațional
  • Un material documentat (diagnoză) asupra situației educației și curriculumului la matematică din România
  • Un material cu linii concrete de acțiune și exemple care să ducă la îmbunătățirea și reformarea educației matematice și a curriculumului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.