„Ştiinţă activă" este un proiect educaţional bazat pe utilizarea Internetului şi a metodelor specifice învăţării interogative.
Proiectul are la bază platforma unui site, conceput special pentru a combina caracteristicile unei reţele sociale cu cele ale unei aplicaţii de colaborare. Proiectul este axat cu precădere pe utilizarea educaţională a site-ului de către grupuri de elevi, însă cuprinde şi trei reuniuni şi dezbateri organizate la finele fiecărei ediţii.
Proiectul a debutat în 2009, iar de atunci a organizat patru ediţii, având următoarele teme: (1) energia şi poluarea atmosferică, (2) apa, energia şi schimbările climatice şi celulele suşă şi (3) nanoştiinţele şi celulele suşă (temă abordată de două ori graţie succesului de care s-a bucurat). La activităţile de proiect au participat 60 de cercetători, 242 de clase, 4.200 de elevi şi 150 de profesori.
Există trei modalităţi diferite de a participa la proiect:
- să adoptaţi formatul şi să implementaţi proiectul în ţara dumneavoastră, la nivel local sau naţional
- să concepeţi propriul experiment în formatul proiectului, însă cu un alt grup-ţintă, diferit de o şcoală
- dacă lucraţi într-o universitate, centru de cercetare sau, în general, într-un organism care participă la proiecte de cercetare europene sau faceţi parte dintr-un proiect de cercetare european care are nevoie de diseminare, puteţi încorpora „Ştiinţă activă” în proiectul dumneavoastră, adaptându-l la temele acestuia.
- Şcolile implicate în proiect participă cu două tipuri de protagonişti: elevii, care au ocazia de a studia ştiinţele într-un mod diferit, activ şi creativ, şi profesorii, care joacă un rol esenţial în dirijarea elevilor de-a lungul celor patru faze de proiect şi care au, de asemenea, ocazia să-şi actualizeze cunoştinţele despre o temă ştiinţifică atractivă şi despre tehnica metodei deliberative.Principalul instrument folosit atât de elevi, cât şi de profesori este site-ul proiectului, deoarece este o platformă care vă permite să înregistraţi participanţii şi să formaţi clase, vă permite să puneţi la dispoziţia fiecărei clase un spaţiu de interacţiune şi schimb de cunoştinţe (aşa-numita „tablă a clasei”), unde puteţi încărca materialele didactice furnizate de experţi, precum şi un spaţiu în care participanţii pot să dialogheze şi să interacţioneze cu cercetătorii.
INFORMAŢII DE BAZĂ
Ţara:ItaliaCoordonator:InterUniversity Centre Agorà Scienza www.agorascienza.itParteneri:Acronim proiect:Active ScienceGrupuri ţintă:autorităţi educaţionale, elevi de şcoală primară, cercetători, elevi de ciclu secundar, profesori, altulTemă:Ştiinţele Terrei, Energie, Ştiinţele mediului, Nanotehnologie, AltaAn de începere:2009Persoană de contact:Active Science info@scienzattiva.eu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.