vineri, 30 iunie 2017

Despre proiectul Global Math, săptămâna Global Math și ... un alt mod de a face matematică

Proiectul Global Math își propune să conecteze milioane de elevi din întreaga lume printr-o experiență matematică comună. O echipă formată din 7 matematicieni de prestigiu, împreună cu rețea internațională de ambasadori și parteneri, lucrează împreună pentru organizarea primei Săptămâni Global Math, săptămână care va începe în 10 octombrie 2017. Pentru mai multe detalii și pentru înscriere vă invităm să accesați www.theglobalmathproject.org/gmw.

Scopul final al proiectului este unul îndrăzneț. Vrem să generăm o schimbare fundamentală de paradigmă cu privire la modul în care lumea percepe și se bucură de matematică. Vrem ca fiecare persoană de pe această planetă să vadă matematica ca fiind umană, relevantă, creativă și provocatoare. Vrem să arătăm cum conversația despre matematică transcende granițele și unește cu adevărat comunitățile.

Proiectul Global Math are la acest moment 252 ambasadori din 60 țări și sunt încă 80 de profesori care au solicitat să devină ambasadori în cadrul acestui proiect. Ei ne sprijină să informăm cât mai multă lume despre proiect. La începutul lunii iunie, ambasadorii estimau că informația despre proiect a ajuns la 403.000 elevi și 14.000 profesori de matematică sau coordonatori de cercuri de matematică. 
Suntem mândri că avem numeroase organizații partenere; lista acestora include: Scolab, Wolfram, MIND Research, GeoGebra, Julia Robinson Math Festival, Celebration of Mind, Matific, Great Minds, Natural Math, and the Global Math Department. (Accesați www.theglobalmathproject.org/ pentru detalii.)

Invităm profesorii de matematică, profesorii coordonatori de cluburi sau cercuri de matematică și alți specialiști în educație sau matematică să desfășoare activități la clasă și să împărtășească experiențele Exploding Dots - în principal, cu ajutorul social media. Tema anului 2017 este Exploding Dots și am pregătit informații pentru profesori, lecții video, materiale scrise și o aplicație web interactivă. Profesorii și coordonatorii pot utiliza, dacă doresc, tehnologia pentru realizarea activității; dacă o utilizează, aceștia pot decide să o utilizeze minimal sau extensiv.

Materialele referitoare la Exploding Dots se găsesc la adresa :  www.gdaymath.com/courses/exploding-dots/.



joi, 29 iunie 2017

Un nou curs pe Scientix Moodle: Strategii pentru utilizarea instrumentelor TIC în orele de STEM

Acest curs a fost creat de Panagiota Argyri, Ambasador Scientix pentru Grecia. Panagiota este profesor de matematică și a participat la numeroase ateliere și conferințe, câștigând experiențe și idei despre modul în care Scientix poate sprijini profesorii STEM. În calitate de ambasador al  proiectelor Inspiring Science și GoLab, a organizat multe seminarii și cursuri de instruire în școlile din țara sa.

Mediul virtual oferă o varietate de instrumente, numite în mod obișnuit Web 2.0, pe care educatorii le pot utiliza pentru a angaja elevii și pentru a le dezvolta competențele de bază (comunicare, colaborare, creativitate, competențe media, competențe tehnologice, conștientizare globală). Alte instrumente pot fi utilizate pentru a spori eficiența actului educațional.

Folosirea instrumentelor Web 2.0 în orele de STEM ar trebui să permită fie profesorului, fie elevului să obțină o valoare adăugată: fie să permită profesorului să predea, fie elevilor să învețe mai eficient; sau amândouă.

Profesorii trebuie să știe cum să-și structureze activitatea cu ajutorul TIC pentru a maximiza învățarea și pentru a folosi cât mai bine timpul disponibil. Ei ar trebui să fie familiarizați cu funcționarea echipamentului și să organizeze lecția astfel încât accentul să se îndrepte ferm asupra obiectivelor de predare.

Există diverse modalități de organizare a utilizării TIC în sala de clasă științifică, iar profesorii ar trebui să fie conștienți de strategii și capabili să le aplice în mod corespunzător.

Cursul propune pentru început o analiză tipologică a tehnologiilor de învățare Web 2.0. Se trec în revistă tipurile de tehnologii de învățare Web 2.0, descrierile acestora, utilizările pedagogice și  exemple de instrumente pentru fiecare categorie, precum și sfaturi practice privind alegerea instrumentelor în mod judicios, in funcție de nivelul din taxonomia lui Bloom vizat. Apoi este construit un cuprinzător set de instrumente Web 2.0 pentru lecțiile STEM, cuprinzând mai multe tipuri de instrumenteȘ pentru colaborare, clase virtuale, instrumente de planificare și organizare, prezentări, cărți digitale, instrumente pentru evaluare etc. 
Cursanții au la dispoziție o gamă largă de materiale, resurse și lecturi suplimentare pentru a aprofunda aspectele care le sunt de interes. 
Accesați cursul la adresa: http://moodle.scientix.eu/course/view.php?id=830